Dikey Bitkilendirme

Gerek dış gerekse iç mekanda binaların, girişlerin bitkilerle hareketlendirilmesi, renklenmesi, bölümlerin bir birinden ayrılarak bağımsız hale getirilmesi için duvarların yeşille giydirilmesi dikey bitkilendirme ile meydana getirilir. Dikey bitkilerin kullanılması ile ortam yıllarca bitkilerin duvarları sarmasını beklemeden hızlı bir şekilde yeşillenir.

 

Dikey bitkilendirmede çelik konstrüksiyon içine toprağın ve bitkilerin tutunabilmesi için odacıklar oluşturulur, galvanize metal yuvarlak dolu profillerle oluşturulan çelik konstrüksiyon üzerine, galvanize metal mesh yüzeyin sabitlenmesiyle oluşturulan konstrüksiyonun beton duvar üzerlerine monte edilerek içlerine tam otomatik sulama sistemi inşaa edilir ve bitkiler yere paralel olarak istenen dizayna bağlı olarak m² de 36 bitki gelecek şekilde hazırlanan özel karışım toprağa dikilir.

 

Dikey bitkilendirmede bakım kolaylığı vardır, senenin her ayı farklı bir renk ve çiçek hareketi görebilirsiniz.

Dikey Bitkilendirmenin Faydaları

Dünyanın her yerinde herhangi bir duvarın dikey bitkilendirilmesini sadece bir peyzaj uygulaması olarak ele almamak gerekir. Ekolojik sorunlar yaşadığımızı ve yeşil alanların azaldığını düşünürsek, dikey bitkilendirme uygulaması, özellikle yeşili çoğaltmak isteyen tasarımcılar için büyük önem taşıyor. Bu yöntemle, bitkilerin biyolojik çeşitliliği içinde koruyucu mekanlar oluşturulmuş oluyor. Doğayı mekanlara taşıyarak insanların günlük hayatta doğayla iç içe olması sağlanıyor.

 

Dikey bahçeler, ekolojik fayda ve görsel şölen oluşturmanın yanı sıra, ses ve ısıya karşı binalarda doğal bir yalıtım oluşturuyorlar. Kışın soğuktan, yazın sıcaktan koruyor, ses kirliliğine karşı bir kalkan gibi koruma görevi yapıyorlar. Ayrıca, yapraklar kökler ve mikroorganizmalar sayesinde geniş bir hava temizleme özelliğine sahipler.

Dikey Bitkilendirme Nasıl Yapılır?

Hem iç mekanda hem de dış mekanda duvar yüzeylerini bahçe haline getirmemiz mümkün. Binaları yeşillendirme sanatında seçeceğimiz bitkiler, iklim ve bakım şartlarına uygun olmalıdır. Bu uygulama iç mekanda olacaksa, ortamın ışık durumuna göre seçim yapmalıyız. Gölge halinde aydınlatma elemanlarına ihtiyacımız olacaktır. Dikey bitkilendirmede hazır saksı şeklinde plakalar veya demir konstrüksyonlar kullanılıyor.

 

Gelişmiş teknoloji, bitkileri yerleştireceğimiz hazır haznelerin içinde sulama sistemlerini yalıtım malzemeleri ile birlikte bize sunuyor. Bizim yapacağımız bitkileri seçmek ve duvarımızı süslemek için hayallerimizi zorlamak olacaktır. İster çiçekli isterse yeşil yapraklı duvarı kucaklayan bitkiler olsun, yeter ki kentin içinde ormanı hissetmeye karar verelim. Bu aşamalardan sonra artık dev bir ağacın içinde yaşamayı hayal edebilirsiniz.